Aan het woord: Sonja

30 september 2021Nieuws

“Even voorstellen, mijn naam is Sonja Slofstra. Ik ben teamleider Receptie, Informatie & Inschrijving in het hoofdgebouw van het UMCG. Buiten alle receptie taken verzorgen wij als team ook de inschrijving van patiënten, de vooropname van patiënten en de aansturing van het Gastenvervoer(de karretjes die de patiënten vervoeren op het UMCG terrein). 

De samenwerking  met de vrijwilligers in het UMCG is mede voor ons niet meer weg te denken. De vrijwilligers vervullen in de loop der jaren een essentiële rol voor patiënten in het UMCG.

De gastdames en -heren staan zichtbaar in de hal bij de hoofdingang. De open uitstraling geeft een welkom gevoel voor de patiënten, bezoekers en gasten in het UMCG. Ze ondersteunen daarbij de medewerkers die aan de balie zitten. De vrijwilliger kan #netdatbeetjemeer aandacht en tijd besteden aan de patiënt en een korte vraag is zo beantwoord. Als een patiënt niet bekend is in het UMCG, voor opname komt of wegens zenuwen het even niet meer kan bedenken waar hij of zij moet zijn, dan vraagt de receptionist of een vrijwilliger met de patiënt mee wil lopen. Dit ontzorgt de patiënt. Je ziet dat de patiënt dit fijn vindt. De vrijwilligers maken tijdens het begeleiden een praatje met de patiënt, waardoor deze zichtbaar wat ontspant en gerust gesteld is. Ze weten zeker dat het goed komt en ze op tijd op de afspraak verschijnen. Als er een bloemetje of cadeautje wordt gebracht voor een patiënt, dan wordt dit door de vrijwilligers naar de afdeling gebracht.

Gebeurt er iets onverwachts in de hal wat verstorend kan zijn voor de patiënt, ook dan kunnen we samen met de vrijwilligers er voor zorgen dat alles weer in goede banen geleid wordt.

Het gastenvervoer op het UMCG terrein word tevens verzorgt door een team vrijwilligers. De aansturing ligt bij de receptie en de uitvoerende taak bij de vrijwilligers. De samenwerking en onderlinge werksfeer is heel goed. Dit komt door een goede communicatie en onderlinge afstemming. Dit team gaat zorgvuldig om met onze patiënten. De chauffeur helpt de patiënt op de kar, zodat deze veilig vervoerd kan worden. Tijdens de rit worden soms hele levensverhalen van patiënten gedeeld met de chauffeur. Ze kunnen even hun verhaal kwijt en dat is fijn.

De keuze maken om je vrijwillig en onbetaald in te zetten voor de maatschappij, in het UMCG, dat zegt wel wat over deze groep mensen. Ze werken vanuit hun hart. Alle vrijwilligers doen dit vrijwillig, vanuit een persoonlijke overtuiging. Het zijn allemaal mensen die dienstbaar zijn en met passie dit dankbare werk doen. Ik noem ze wel eens de olie van het UMCG, zonder olie werkt het niet en verloopt alles stroef. Eén van de drijfveren in de visie van het UMCG is: Van mens tot mens, in alles wat we doen, oftewel Zie de Mens! Dit is precies wat de vrijwilligers doen, “Zie de mens”.”