Word vrijwilliger

Vrijwilligerswerk in het UMCG

Ongeveer 400 vrijwilligers zijn op verschillende afdelingen van het UMCG aan het werk. Deze vrijwilligers zijn betrokken en bevlogen en ondersteunen de patiënten met tijd, aandacht en zorg. Van mens tot mens, in alles wat we doen.

We hebben zeer betrokken vrijwilligers aan het werk op verschillende afdelingen in het UMCG. In de Centrale hal zijn de gastvrouwen en gastheren aanwezig om patiënten die bijvoorbeeld opgenomen worden te begeleiden en de gastenvervoerders staan klaar om bezoekers van het ziekenhuis die minder mobiel zijn naar de plaats van bestemming te brengen. De vrijwilligers op de verpleegafdelingen zorgen voor afleiding en aandacht. Op de poliklinieken worden bezoekers voorzien van een kopje koffie of thee en helpen de vrijwilligers met aanmelden of het brengen naar een andere afdeling.

Vrijwilligersfuncties

Gastvrouw/gastheer Centrale Hal

De gastvrouwen en gastheren begeleiden patiënten bij opnamen en poliklinische bezoeken in het UMCG. Zij proberen de opnameprocedure voor de patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Gastvrouwen en gastheren zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 16.00 uur.

Gastenvervoer in het UMCG

Vrijwillige chauffeurs vervoeren binnen het UMCG (indien mogelijk) patiënt en begeleider per golfkar naar diverse interne bestemmingen, zoals poliklinieken en andere behandelcentra, en weer terug.

Het gastenvervoer is specifiek bedoeld voor mensen voor wie de afstanden binnen het UMCG te groot zijn om te lopen of om per rolstoel af te leggen.

In het ziekenhuis zijn verschillende opstapplaatsen ingericht. De centrale opstapplaats bevindt zich in de centrale hal, locatie Hanzeplein. De vrijwilligers van het gastenvervoer hebben allemaal rijbewijs.

Er wordt gereden op maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur. In weekenden en op feestdagen wordt er niet gereden.

Gastvrouw/gastheer op een polikliniek

Op verschillende poliklinieken zijn vrijwilligers aanwezig om de patiënt extra service te verlenen. Zij bieden patiënten en hun begeleiders koffie of thee aan en bieden extra aandacht waar dat nodig is. Ook kunnen zij patiënten naar andere afdelingen of onderzoeken begeleiden en zorgen zij er voor dat de polikliniek gezellig en opgeruimd is.

Gastvrouwen en gastheren op de poli zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur.

Gastvrouw/gastheer op verpleegafdeling A2VA

Onder supervisie van professionals op afdeling A2 voeren vrijwilligers taken uit om voor patiënten het verblijf in het UMCG te optimaliseren. Het gaat hierbij veelal om oudere, kwetsbare mensen met verschillende ziektebeelden. De werkzaamheden van deze vrijwilligers bestaan voornamelijk uit het bieden van afleiding door middel van een praatje met elkaar, de krant of actualiteiten doornemen, indien mogelijk samen een stukje wandelen, een spelletje spelen en ondersteunen bij de maaltijd.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Gastvrouw/gastheer op verpleegafdeling C4VA

Onder supervisie van professionals op afdeling C4 voeren vrijwilligers taken uit om voor patiënten met multimorbiditeit het verblijf in het UMCG te optimaliseren en te structureren. Het gaat hierbij veelal om oudere, kwetsbare mensen met verschillende ziektebeelden.. De werkzaamheden van deze vrijwilligers bestaan voornamelijk uit het bieden van structuur (passend in het dagprogramma van de patiënt) door middel van een praatje met elkaar, de krant of actualiteiten doornemen, indien mogelijk samen een stukje wandelen, een spelletje spelen en ondersteunen bij de maaltijd.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Huiskamer afdeling Interne Geneeskunde

Op de afdeling Interne Geneeskunde kunnen patiënten gebruik maken van de huiskamer. Deze huiskamer is speciaal voor de oudere opgenomen patiënt en vrijwilligers bieden hier afleiding, structuur en gezelligheid in een huiselijke sfeer.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Gastvrouw/gastheer Oncologische verblijfsruimte De Stee

Op de eerste verdieping van de polikliniek Oncologie is een comfortabele verblijfsruimte, de Stee geheten. Patiënten en hun begeleiders kunnen hier, als zij dat willen, overdag langere tijd verblijven. De vrijwilligers binnen De Stee bieden patiënten de mogelijkheid om de wachttijd in een aangename, rustige sfeer door te brengen. Deze verblijfsruimte wordt mede beheerd door vrijwilligers.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Gastvrouw/gastheer Familie De Boer Huis

Kinderen met kanker die behandeld moeten worden in het UMCG protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, kunnen gedurende hun bestraling samen met het gezin verblijven in het familiehuis.

Het UMCG biedt deze mogelijkheid omdat het voor kinderen en hun ouders zeer belastend is om dagelijks gedurende vijf tot zes weken te reizen tussen het ziekenhuis en thuis. Deze periode is de gemiddelde duur van een behandeling. Het familiehuis biedt gezinnen een prettig ‘thuis’ in een intensieve en onzekere tijd, op loopafstand van het protonentherapiecentrum.

Vrijwilligers zijn op dinsdag en donderdag aanwezig om de gezinnen te ondersteunen en vragen te beantwoorden.

Weekendactiviteiten Universitair Centrum Psychiatrie (UCP)

Iedere zaterdagmiddag biedt het UCP een activiteitenmiddag voor klinisch opgenomen patiënten van de afdelingen Psychose, Intensief, Depressie en Ouderen.

De activiteiten vinden plaats in de huiskamer van de poli Psychose en bestaan uit o.a. koffie drinken, knutselen, het doen van een spel. De nadruk ligt op het gezellig samen zijn, de mogelijkheid tot een gesprek of een activiteit in een huiselijke sfeer.

Deze activiteit wordt begeleid door twee vrijwilligers. Zij zijn aanwezig op zaterdagmiddag, van 13.30 tot 16.30 uur

Informatiecentrum Oncologie

In het informatiecentrum Oncologie, direct naast de polikliniek, kunnen patiënten en bezoekers bij daarvoor speciaal opgeleide vrijwilligers terecht voor algemene informatie over zaken die met kanker te maken hebben. Deze informatie is aanvullend op de informatie die de patiënt van de arts of verpleegkundig specialist in de spreekkamer gekregen heeft.

Het informatiecentrum beschikt over een leestafel met zitplaatsen en internetplekken voor het opzoeken van informatie. De vrijwilligers in het ICO hebben allemaal een zorgachtergrond.

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:30 uur, vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur.

Rondleidingen in het UMCG

In het UMCG worden verschillende rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn allemaal (ex)medewerkers van het UMCG. De rondleidingen worden op aanvraag verzorgd, dit is daarom op verschillende dagen en tijdstippen.

De rondleidingen worden ook regelmatig in het Engels of Duits verzorgd. Enige kennis van deze talen is daarom gewenst.

Bibliotheek

Op verschillende dagen gaan vrijwilligers van de patiëntenbibliotheek langs de patiënten op de afdelingen met o.a. tijdschriften, kranten, boeken of gewoon een praatje.

Onze vrijwilligers zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag 10.00 tot 13.00 uur en woensdag 13.00 tot 16.00 uur.

UMCG TeeVee

De vrijwilligers van UMCG TeeVee maken verschillende live televisie-uitzendingen voor en met de patiëntjes in het Beatrix Kinderziekenhuis. Per 1 januari 2022 gaan we stoppen met de live televisie, maar gaan we op aanvraag activiteiten en evenementen organiseren zonder camera. Tegelijkertijd onderzoeken we of deze evenementen en activiteiten gestreamd kunnen worden, zodat patiënten die er niet bij kunnen zijn, het toch mee kunnen maken.

Bingo gaat door
Eén evenement gaat in ieder geval door: de bingo voor het Beatrix Kinder Ziekenhuis. Er wordt ook bekeken of die gestreamd kan worden.

Ideeën voor evenementen
Afdelingen die graag een evenement of activiteit willen organiseren, kunnen contact opnemen met ons opnemen via vrijwilligersenvrienden@umcg.nl . In januari start de brainstorm over deze doorstart.

Beatrix Kinderziekenhuis

Deze vrijwilligers zijn actief op de verpleegafdelingen M1, M2 en M4 van het Beatrix Kinderziekenhuis. In overleg met de verpleegkundigen bieden de vrijwilligers kindgerichte activiteiten aan. Daarmee dragen zij tevens bij aan de sfeer op de afdeling en veraangenamen op die manier het verblijf van de opgenomen kinderen.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 13.30 en 14.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn zij aanwezig van 11.00 tot 16.00 uur.

Wat vragen wij

 

 • U herkent uzelf als open, enthousiast en gastvrij persoon
 • U heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt in moeilijke situaties rustig reageren en tactvol optreden
 • U ziet er representatief uit
 • U beheerst de Nederlandse taal goed
 • U bent voor langere tijd beschikbaar
 • U bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar (U wordt 1 dagdeel per week ingezet, voor het gastenvervoer 2 keer in de week)
 • U heeft affiniteit met de gezondheidszorg

Wat bieden wij

 

 • een bijzondere en plezierige werkomgeving met veel waardering
 • reiskostenvergoeding
 • voordelen/kortingen bij lidmaatschap personeelsvereniging
 • voordelen/kortingen medewerker UMCG zoals kortingsmogelijkheden op aanschaf fietsen, zorgverzekering
 • scholing
 • een vrijwilligers bedankavond.

Criteria

We hebben een paar criteria om in aanmerking te komen voor vrijwilligerswerk:

 

 • Minimale leeftijd 21 jaar
 • Aanmelden kan tot en met 72 jaar
 • Niet studerend
 • Geen (maatschappelijke) stage-mogelijkheden
 • 2 dagdelen per week beschikbaar kunnen zijn (waarbij u voor maximaal 1 dagdeel per week ingezet zal worden)
 • U kunt zelfstandig werken
 • Voor tenminste 12 maanden beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk
 • U heeft de Vrijwilligersgids gelezen
 • Voor het gastenvervoer: een rijbewijs
 • Bij aanstelling wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd

Vacatures

Als vrijwilliger bent u het gezicht voor de patiënten en bezoekers in het UMCG en u levert een belangrijke bijdrage aan de hospitality van ons ziekenhuis. U ontvangt de patiënten en bezoekers gastvrij en ondersteunt en begeleidt hen tijdens de opname of het bezoek aan het ziekenhuis door bijvoorbeeld het geven van aandacht of informatie. U biedt Net dat beetje meer.

Heeft u hart voor de zorg en houdt u van omgaan met mensen, dan zoeken we u!

Wij zoeken vrijwilligers voor onderstaande vrijwilligersgroep:

Poliklinieken

 

 

Digitaal sollicitatieformulier

Vrijwilligers & Vrienden UMCG
Huispostcode XA54
Postbus 30001
9700 RB Groningen

IBAN NL32 INGB 0682 324604
Tel: 050 – 361 3557
Email: vrijwilligersenvrienden@umcg.nl
KvK-nummer: 41011776