Word vrijwilliger

Vrijwilligerswerk in het UMCG

Ongeveer 400 vrijwilligers zijn op verschillende afdelingen van het UMCG aan het werk. Deze vrijwilligers zijn betrokken en bevlogen en ondersteunen de patiënten met tijd, aandacht en zorg. Van mens tot mens, in alles wat we doen.

We hebben zeer betrokken vrijwilligers aan het werk op verschillende afdelingen in het UMCG. In de Centrale hal zijn de gastvrouwen en gastheren aanwezig om patiënten die bijvoorbeeld opgenomen worden te begeleiden en de gastenvervoerders staan klaar om bezoekers van het ziekenhuis die minder mobiel zijn naar de plaats van bestemming te brengen. De vrijwilligers op de verpleegafdelingen zorgen voor afleiding en aandacht. Op de poliklinieken worden bezoekers voorzien van een kopje koffie of thee en helpen de vrijwilligers met aanmelden of het brengen naar een andere afdeling.

Vrijwilligersfuncties

Gastvrouw/gastheer Centrale Hal

De gastvrouwen en gastheren begeleiden patiënten bij opnamen en poliklinische bezoeken in het UMCG. Zij proberen de opnameprocedure voor de patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Gastvrouwen en gastheren zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 16.00 uur.

Gastenvervoer in het UMCG

Vrijwillige chauffeurs vervoeren binnen het UMCG (indien mogelijk) patiënt en begeleider per golfkar naar diverse interne bestemmingen, zoals poliklinieken en andere behandelcentra, en weer terug.

Het gastenvervoer is specifiek bedoeld voor mensen voor wie de afstanden binnen het UMCG te groot zijn om te lopen of om per rolstoel af te leggen.

In het ziekenhuis zijn verschillende opstapplaatsen ingericht. De centrale opstapplaats bevindt zich in de centrale hal, locatie Hanzeplein. De vrijwilligers van het gastenvervoer hebben allemaal rijbewijs.

Er wordt gereden op maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur. In weekenden en op feestdagen wordt er niet gereden.

 Verpleegafdeling

Onder supervisie van professionals op de verpleegafdeling voeren vrijwilligers taken uit om voor patiënten het verblijf in het UMCG te optimaliseren. Het gaat hierbij veelal kwetsbare mensen met verschillende ziektebeelden. De werkzaamheden van deze vrijwilligers bestaan voornamelijk uit het bieden van afleiding door middel van een praatje met elkaar, de krant of actualiteiten doornemen, indien mogelijk samen een stukje wandelen, een spelletje spelen en ondersteunen bij de maaltijd.

Onze vrijwilligers zijn werkzaam op onderstaande verpleegafdelingen:

 • B2VA, thoraxchirurgie, cardiologie
 • C4VA, chirurgie
 • D2VA, oncologie
 • K1VA, KNO, MKA, oogheelkunde en neurochirurgie
 • E3VA, vasculair, infectie ziekten, geriatrie (zie hiervoor de toelichting Huiskamer interne geneeskunde)
 • L1, M2 en M4, Beatrix Kinderziekenhuis (zie hiervoor de toelichting onder het kopje Beatrix Kinderziekenhuis)

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur (m.u.v. D2VA, hier zijn de vrijwilligers aanwezig van 10.00-14.00 uur). 

Beatrix Kinderziekenhuis

Deze vrijwilligers zijn actief op de verpleegafdelingen L1, M2 en M4 van het Beatrix Kinderziekenhuis. In overleg met de verpleegkundigen bieden de vrijwilligers kindgerichte activiteiten aan. Daarmee dragen zij tevens bij aan de sfeer op de afdeling en veraangenamen op die manier het verblijf van de opgenomen kinderen.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 13.30 en 14.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn zij aanwezig van 11.00 tot 16.00 uur.

Huiskamer afdeling Interne Geneeskunde

Op de afdeling Interne Geneeskunde kunnen patiënten gebruik maken van de huiskamer. Deze huiskamer is speciaal voor de oudere opgenomen patiënt en vrijwilligers bieden hier afleiding, structuur en gezelligheid in een huiselijke sfeer.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Poliklinieken

Op verschillende poliklinieken zijn vrijwilligers aanwezig om de patiënt extra service te verlenen. Zij bieden patiënten en hun begeleiders koffie of thee aan en bieden extra aandacht waar dat nodig is. Ook kunnen zij patiënten naar andere afdelingen of onderzoeken begeleiden en zorgen zij er voor dat de polikliniek gezellig en opgeruimd is.

Gastvrouwen en gastheren op de poli zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.00 uur.

Oncologische verblijfsruimte De Stee

Op de eerste verdieping van de polikliniek Oncologie is een comfortabele verblijfsruimte, de Stee geheten. Patiënten en hun begeleiders kunnen hier, als zij dat willen, overdag langere tijd verblijven. De vrijwilligers binnen De Stee bieden patiënten de mogelijkheid om de wachttijd in een aangename, rustige sfeer door te brengen. Deze verblijfsruimte wordt mede beheerd door vrijwilligers.

De vrijwilligers zijn aanwezig op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Informatiecentrum Oncologie

In het informatiecentrum Oncologie, direct naast de polikliniek, kunnen patiënten en bezoekers bij daarvoor speciaal opgeleide vrijwilligers terecht voor algemene informatie over zaken die met kanker te maken hebben. Deze informatie is aanvullend op de informatie die de patiënt van de arts of verpleegkundig specialist in de spreekkamer gekregen heeft.

Het informatiecentrum beschikt over een leestafel met zitplaatsen en internetplekken voor het opzoeken van informatie. De vrijwilligers in het ICO hebben allemaal een zorgachtergrond.

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:30 uur, vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur.

Familie De Boer Huis

Kinderen met kanker die behandeld moeten worden in het UMCG protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, kunnen gedurende hun bestraling samen met het gezin verblijven in het familiehuis.

Het UMCG biedt deze mogelijkheid omdat het voor kinderen en hun ouders zeer belastend is om dagelijks gedurende vijf tot zes weken te reizen tussen het ziekenhuis en thuis. Deze periode is de gemiddelde duur van een behandeling. Het familiehuis biedt gezinnen een prettig ‘thuis’ in een intensieve en onzekere tijd, op loopafstand van het protonentherapiecentrum.

Vrijwilligers zijn op dinsdag en donderdag aanwezig om de gezinnen te ondersteunen en vragen te beantwoorden.

Weekendactiviteiten Universitair Centrum Psychiatrie (UCP)

Iedere zaterdagmiddag biedt het UCP een activiteitenmiddag voor klinisch opgenomen patiënten van de afdelingen Psychose, Intensief, Depressie en Ouderen.

De activiteiten vinden plaats in de huiskamer van de poli Psychose en bestaan uit o.a. koffie drinken, knutselen, het doen van een spel. De nadruk ligt op het gezellig samen zijn, de mogelijkheid tot een gesprek of een activiteit in een huiselijke sfeer.

Deze activiteit wordt begeleid door twee vrijwilligers. Zij zijn aanwezig op zaterdagmiddag, van 13.30 tot 16.30 uur

Rondleidingen in het UMCG

In het UMCG worden verschillende rondleidingen gegeven door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn allemaal (ex)medewerkers van het UMCG. De rondleidingen worden op aanvraag verzorgd, dit is daarom op verschillende dagen en tijdstippen.

De rondleidingen worden ook regelmatig in het Engels of Duits verzorgd. Enige kennis van deze talen is daarom gewenst.

Bibliotheek

Op verschillende dagen gaan vrijwilligers van de patiëntenbibliotheek langs de patiënten op de afdelingen met o.a. tijdschriften, kranten, boeken of gewoon een praatje.

Onze vrijwilligers zijn aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag 10.00 tot 13.00 uur en woensdag 13.00 tot 16.00 uur.

UMCG Evenementen

De vrijwilligers van UMCG Evenementen organiseren verschillende activiteiten binnen het UMCG. Ze verzorgen o.a. de concerten in de Patio en een bingo voor en met de patiëntjes in het Beatrix Kinderziekenhuis. We onderzoeken of deze evenementen en activiteiten gestreamd kunnen worden, zodat patiënten die er niet bij kunnen zijn het toch mee kunnen maken.

Ideeën voor evenementen
Afdelingen die graag een evenement of activiteit willen organiseren, kunnen contact opnemen met ons opnemen via vrijwilligersenvrienden@umcg.nl .

UMCG Locatie Haren (Beatrixoord)

Op locatie Beatrixoord van het Centrum voor Revalidatie werken al vele jaren actieve en enthousiaste vrijwilligers. Naast de professionele hulpverleners, dragen vrijwilligers bij aan het welzijn van patiënten. Vrijwilligerswerk is een belangrijke aanvulling op de zorg in het Centrum voor Revalidatie. Vrijwilligers zijn actief bij veel (ontspannings)activiteiten zoals:
• Recreatieve activiteiten zoals zang, klaverjassen, workshops
• Patiënten begeleiding zoals begeleiding naar ziekenhuis, winkel etc.
• Bibliotheek
• Activiteiten op een afdeling
• Nederlandse les

Sport UMCG Locatie Haren (Beatrixoord)

Bewegen met kinderen
Elke vrijdagmiddag komen kinderen in beweging in Sportcomplex BEA bij Beatrixoord. Tijdens de lessen komt onder professionele begeleiding en vrijwilligers een divers beweegaanbod voorbij. Er doen zowel lopende als rolstoel gebonden jongeren mee.

Zwemmen met volwassenen
Op donderdagavond wordt onder begeleiding van een professional en vrijwilligers  gezwommen in het zwembad van Sportcomplex BEA. Er wordt zowel vrij zwemmen als aquafitness aangeboden. Het zwembad beschikt over een beweegbare vloer, waardoor de gewenste diepte ingesteld kan worden. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 32 graden en het is chloorarm.

Sportmaatje
Matchpoint Sportmaatje is een samenwerking tussen UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord en de Stichting BEA. Het doel van Matchpoint Sportmaatje is sporters met een lichamelijke beperking en hulpvraag ten aanzien van sporten of bewegen, te koppelen aan een vrijwilliger.

De vrijwilligers van Sportmaatje worden niet ingeschreven bij Vrijwilligers & Vrienden UMCG, maar worden direct in contact gebracht via stichting Bea. Interesse? Klik dan op Over Matchpoint Sportmaatje (stichtingbea.nl)

Wat vragen wij

 

 • U herkent uzelf als open, enthousiast en gastvrij persoon
 • U heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt in moeilijke situaties rustig reageren en tactvol optreden
 • U ziet er representatief uit
 • U beheerst de Nederlandse taal goed
 • U bent voor langere tijd beschikbaar
 • U bent minimaal twee dagdelen per week beschikbaar (U wordt 1 dagdeel per week ingezet, voor het gastenvervoer 2 keer in de week)
 • U heeft affiniteit met de gezondheidszorg

Wat bieden wij

 

 • Een bijzondere en plezierige werkomgeving met veel waardering
 • Reiskostenvergoeding
 • Voordelen/kortingen bij lidmaatschap personeelsvereniging
 • Voordelen/kortingen medewerker UMCG zoals kortingsmogelijkheden op aanschaf fietsen, zorgverzekering
 • Scholing
 • Een vrijwilligers bedankavond

Criteria

We hebben een paar criteria om in aanmerking te komen voor vrijwilligerswerk:

 

 • Minimale leeftijd 21 jaar
 • Aanmelden kan tot en met 72 jaar
 • U beheerst de Nederlandse taal goed in woord en geschrift
 • Niet studerend
 • Geen (maatschappelijke) stage-mogelijkheden
 • 2 dagdelen per week beschikbaar kunnen zijn (waarbij u voor maximaal 1 dagdeel per week ingezet zal worden)
 • U kunt zelfstandig werken
 • Voor tenminste 12 maanden beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk
 • U heeft de Vrijwilligersgids gelezen
 • Voor het gastenvervoer: een rijbewijs
 • Bij aanstelling wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd

Vacatures

Als vrijwilliger bent u het gezicht voor de patiënten en bezoekers in het UMCG en u levert een belangrijke bijdrage aan de hospitality van ons ziekenhuis. U ontvangt de patiënten en bezoekers gastvrij en ondersteunt en begeleidt hen tijdens de opname of het bezoek aan het ziekenhuis door bijvoorbeeld het geven van aandacht of informatie. U biedt Net dat beetje meer.

Heeft u hart voor de zorg en houdt u van omgaan met mensen, dan zoeken we u!

Wij zoeken vrijwilligers voor onderstaande vrijwilligersgroep:

Poliklinieken

Informatiecentrum Oncologie

Verpleegafdelingen

B0 Beatrixoord in Haren

– Patientenbibliotheek

– De Stee

 

 

Digitaal sollicitatieformulier

Vrijwilligers & Vrienden UMCG
Huispostcode XA54
Postbus 30001
9700 RB Groningen

IBAN NL32 INGB 0682 324604
Tel: 050 – 361 3557
Email: vrijwilligersenvrienden@umcg.nl
KvK-nummer: 41011776